ONDERHOUD

VAN JUWELEN

Hoe bewaar ik mijn juwelen?

Bewaren van juwelen: leg juwelen met edelstenen niet in de volle zon. Hierdoor kunnen ze hun kleur verliezen. Bewaar zilveren juwelen niet in een badkamer. Dan wordt een juweel eerder zwart ( oxideren ). Leg ze bij voorkeur weg in een doos. Bergt u ze voor langere tijd op, dan is een plastic zak het beste. Luchtdicht zodat het zilver minder snel zwart wordt.

Hoe maak je zilveren juwelen schoon?"

Zilveren juwelen hebben, omdat ze dof worden (ook wel zwart, oxideren genoemd), meer schoonmaak nodig dan gouden juwelen. Vermijd altijd contact met chloor. Er zijn tal van mogelijkheden om zilveren juwelen schoon te maken. Afhankelijk van hoe vies de juwelen zijn. De gemakkelijkste manier is door het zilver gewoon met een licht vochtige zachte doek en een klein beetje water en zeep te poetsen. Poets het zilver vervolgens na met een droge doek. Witte tandpasta (zonder bleekmiddel) of afwasmiddel met een oude zachte tandenborstel werkt ook goed. Voor het beste resultaat gebruikt u een zilverpoetsproduct en volgt u de instructies van de fabrikant.

Hoe maak je gouden juwelen schoon?

Goud kan worden schoongemaakt, net als zilver. Alhoewel het minder snel vies of vet wordt dan zilver kan het nog steeds gebeuren dat goud er na verloop van tijd minder mooi uit ziet. Gebruik een vochtige doek of een zachte tandenborstel met een klein beetje water en zeep of witte tandpasta.

Diamanten, edelstenen en zirkonia

Diamanten, edelstenen en zirkonia juwelen kunnen dof worden door huidvet, zeep, boter of olie. Ze verliezen zo hun glans, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, een diamant zo onweerstaanbaar maakt. Een diamant moet daarom gemiddeld één keer per maand worden gereinigd. Het reinigen kan als volgt: Maak in een kommetje een warm sopje met een zacht, vloeibaar (af)wasmiddel. Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel. Leg hem daarna in een zeef en spoel hem onder warm, stromend water af. Dep hem daarna droog met een zachte, niet pluizende doek.

Parels

Parels zoveel mogelijk op de huid dragen. Huidvet beschermt de parel en verhoogt haar glans. Echter bij overmatige transpiratie de parels wel regelmatig met een vochtige doek verzorgen. Make-up, parfum, hairspray en zuren benadelen de schoonheid van de parels. Zorg ervoor dat ze hiermede niet in contact komen. Parels altijd af doen bij bezoek aan de kapper. Het is ook beter gedurende baden, douchen, zwemmen en zonnebaden geen pareljuwelen te dragen. Koraal en barnsteen zijn net als parels zogenaamde organische edelstenen. Deze zijn net als parels zacht en poreus en daardoor ook gevoelig voor cosmetica, haarlak en parfum. Ook hier is het reinigen met een vochtige doek de goede oplossing.

TOP